Båten Alba med Robin och Camilla

Skumpig färd till Gran Canaria
VI kastar loss. Vi beräknar att det kommer ta ca 10 timmar till Gran Canaria och målet Puerto Mogan.
Det känns mellan öarna att vinden accelerera, och vågorna kommer som från alla håll.
 
GPSen kan man följa hur tiden räknar ner. Aldrig någonsin går klockan så sakta som när det bara guppar åt alla håll och är en obekväm segling.
Vi går för motor men har  segel uppe för att hjälpa till mot den värsta sjön. Ja vad gör man när det är så här???
På med bra musik och sjunga och skråla så vips är vi nära Gran Canaria och vågorna ger sig och vi glider fram lugnt och tryggt.
Våra fina vänner i Happy snapper ligger här. De kommer åka över Atlanten härifrån och preppar för fullt. Vi träffas och tar en öl, och får träffa Farmor Anneli som är på besök.
 
De ger massor med tips och bra tankar kring inhandling och att stuva in mat och extra vatten. I kraibien är det dyrt så att bunkra på sig att man klarar sig länge är ett måste. Vad är dyrt? Kanske Ni undrar. Allt som de importerar. Vi var på en föreläsning som berättade om vin för flera hundra som annars är billiga och havregryn för 75sek  bl.a. Kanske inte just det vi ska ha med men då vet man att det är bra att bunkra på. Emma berättade även om att de tänkt att de ska ta med det som man gillar så man inte köper bra att ha konserver som aldrig kommer öppnas. 
Ja vi har inte börjat bunkra grejer än, men det kommer vi börja med när vi kommer till Las Palmas.
 
Puerto Mogan har vi varit förut fast som flygplansturister. Mycket fin stad. Mysig och lugn. 
 
 
Vi ligger på svaj. Mest ekonomiskt och rätt trevligt. Vi har nog vant oss med gunget. Men här är det rätt lugnt på gunget. Nu  börjar vi även märka av turistpriserna och turisterna. Här kan man prata Svenska med de flesta restauranger.  Det blir inte någon resturang besök, men nån öl och sagria får vi unna oss, en lördag.
Milla brukar få kaffe på sängen varje helg. Något hon saknat i båten. Ja, kaffet är alltid klart, men det är ju nått med att dricka kaffe i sängen på morgonen. 
Så händer det en morgon. Robin skramlar i köket och kommer sedan in till Milla med en go bricka. Så käkar vi och kollar gårdagens nyheter.
 
Vi tar bussen till Las Palmas. våra fina vänner på Luinga ska lossa tamparna för att åka över Atlanten. Väldigt känslosamt att säga: på återseende. Vi hjälper de lite med att dra om linor och annat. Kommer sakna dem och vi önskar dem Fair Winds And Following sea. Träffar även vännerna på Niord och kollar till bryggan där vi ska vara i december. Några Viking Explorer båtar har redan kommit, så trevligt att träffa dem live. Båten Blue har vi träffat förut och det var ett kärt återseende.
Här glömmer vi helt att ta några foton kan meddelas.
Vägen hem var mindre rolig. Kom ingen buss när vi stod vid busshållsplatsen, och när vi gick till nästa kom ingen dit heller. Men efter mycket om och men hitta vi en busstation med direktbuss till Mogan.
 
Här i Mogan finns det bra dyk och snorklingsvatten. Så finns det grottor. VI hämtar Philip och barnen från Happy snapper och tar en tur med Dingen.
 
 
Tänk att vi hitta en skatt, godis skatt som flöt i vattnet till grabbarnas förtjusning.
Vi njuter av livet och det nalkas jul vad är inte bättre än lite pepparkakor från Ikea. Så smarriga, och kaviarn som vi köpte har redan en tub tagit slut.
 
Men det är dags att röra på sig vidare. VI vinkar av vår lilla familj och säger: På återseende. I slutet på veckan påbörjar de sin strapats över till Karibien.
 
Det börjar närma sig för oss med. ARC+ ca 100 båtar och stora ARC med ca 200 båtar har lämnat Las palmas och vi får nyheten till oss att en svensk båt har tappat masten när de lämnat Kap Verde, de får hjälp av andra  med disel så de kan ta sig tillbaka till land. För lite sedan hände en olycka utanför Portugal där en dansk båt förliste och besättningen dog. Så våran incedenten med vårt akterstag, gör att nervositeten blommar upp ibland. Men vi kan inte göra annat än att vara noga ge varandra långseglare tipps och ideer om vad som är viktigt att titta på/göra. Det känns bra att vi har en månad i Las Palmas att göra båten och oss redo för överfart.
Vi önskar alla långseglare som snart åker Fair Winds and Following Sea.
 
 VI tar en tur över Mogan slänger sopor och går förbi både en gräshoppa och sandkonst.
 
Vi går till båten, startar. Ankarspelet är trött så vi vinchar upp ankaret och tar oss vidare. 
Vi susat förbi Taurito, Amadores,Puerto Rico och Arguineguin m.fl. Stora hotell och resorter.
 
Så kommer vi fram Meloneras. Här kastar vi ankare och stannar några nätter. 
 
OBS!!!!! PÅ facebook har vi lagt ut att vi har en insamling. Viking Explorer har ett samarbete med Casa Galcia. En hjälp organisation som hjälper fattiga på öarna. 35-40% av människorna lever på gränsen eller helt i fattigdom här. När coviden kom blev det säkert svårare då men lever på turismen.
Vi i Viking Explorer är ombedda köpa med en liten julklapp, vilket vi kommer göra. Julklappen kommer gå till ett barn så de får känna på någon form av jul.
 
Med det tänkte vi att vi gör en insamling, där Ni kan swisha en liten summa så kommer vi köpa julklappar för dessa pengar. Klapparna tar vi med till den 10 december när vi träffas med viking explorer. Vill ni bidra så kan Ni swisha Milla på 073-207 30 08. Fram t.o.m. den 3 december kan Ni swisha.
 
Flera har redan swishat och vi är så rörda och stort tack till er! 
Med det säger vi Sea YA!