Båten Alba med Robin och Camilla

Bermuda till Azorerna i blandat väder.
Vi lämnar Härliga Bermuda. Våra vänner på Umtali har tagit bilden och lagt på sin Instagram. 
De och våra vänner på Happy Snapper och på Luinga blir kvar lite längre. 
(null)

Vi börjar åka i fint väder, varmt och solen skiner på oss. Vi har förberett oss på att det kan bli en tuff resa. Kosra öst till väst är lättare än denna resa väst-öst. Vädret är mer ostadigt. Vi räknar med att resan kommer ta ca 17.18 dagar. Detta då det kan komma stiltjebälten som kan vara i dagar.'
Vi har förberett mat och lyxade till det med att köpa asiasiska grytor på Kina restaurangen. Det är så mycket mat så vi kan dela på en rätt. Perfekt att dela och vacuumförpacka och ner i kylen. Ett bra tips vi lärt oss av våra vänner på Kwilena.
 
Förutom de vackra nätterna vi skrivit om förut med stjärnhimmel som ibland får oss att känna att vi är i rymden. Så är det dessa fantastiska sol ner/uppgångarna och mångatorna på natten. Man blir aldrig mätt på det.
Men klart vissa dagar är det mest bara molningt och tråkigt väder. Men ändå känslan att vara mitt ute och känslan att vi är helt ensamma. Magiskt.
 
Ja så kommer dagarna när det är regnigt. Vi kan se på himlen när sqallsen ska komma och när de är mitt över ja då regnar det som om någon öppnat kranen uppe i himlen.
Med denna väder växling inser vi att det är dags att ta fram seglarställen. 
Ja eller ena dagen så fick vår autopilot jobba järnet. Det var stora och  brytande vågor. Vid ett tillfälle orkade inte autopiloten hålla i utan kopplade ur sig. (Inget dramatiskt Alba lägger sig med fören emot vinden. Men klart lite guppigt i vågorna kan det bli) Robin sprang upp för att ta tag i ratten medans Milla tog på sig seglarställ. Så kom en våg och sköljde över sittbrunnen och Robin
Men de är skönt med seglarställen.
 
Senare under dagen spricker det upp och solen kommer fram igen. Det blir varmt och skönt och vi kan ta av oss lite.
 
 
Vi kommer halvvägs det firar vi ju så klart. Med film och snacks på kvällen och så lite bubbel till lunchen dagen därpå.
 
När vi är här mitt på sjön duker det helt plötsligt upp en båt på AISen och senare sen kom den och körde om. Vi språkade lite på VHFen och klart tog kort.
kort efter så kommer det en till båt ett fartyg. Så så stor yta mitt på Atlanten är vi tre inom en radie att vi kan se varandra. Häftigt.
 
Efter Robin var i Sverige har han haft en överaskning i gömmorna. Det kom väl till pass på denna överfart. Gott och Blandat Salt Lakrits. Då blev det fest på Alba.
Djurlivet har vi fått äran att uppleva också. Förutom några havsfåglar fick vi se Delfiner och Portugisisk Örlogsman (Ja ca 100 sånna har vi påträffat) så fick vi se valar äntligen. De var en bit ut men vi såg dem.
Delfiner:
 Val
Portogisisk Örlogsman
De är ju lite häftiga. Portugisiska örlogsmän. De är inte en manet som man kan tro utan de är ett kluster eller kolonial organism som består av fler olika organismer som behöver varandra för att leva. Tentaklerna kan bli upp till 50 meter långa och de är giftiga som tusan. Blåsan kan tömmas så de åker ner under vattnet. 
Häftig sak. Hittade en tavla på azorerna som vidar mer hur den ser ut, samt lånat några bilder för färgerna på denna är magisk.
 
PÅ hemma plan händer det grejer med. Vår yngsta tös Alva fyller 20 år. Vilket är konstigt då vi ine är hemma och kan fira. Nu var hon inte heller hemma så det kändes då lite bättre. Sen har hon även bjudit in till familjedag på hennes regemente, där hon gör sin värnplikt. Vi är så tacksamma för att stora syster Tove, farmor och farfar åkte för att kika. Snart är hon klar där och vi är så stolta över hennes prestation. Men sånna här och många andra grejer missar man när man gör en sån här resa. Det kan kännas jobbigt stundtals. Men vi vet att familjen stöttar oss i detta och är stolta över oss. Så vi får ta igen det när vi kommer hem.
 
Men så kommer vi fram till Azorerna och Horta. 
Resan tog oss 13 dygn och 23 timmar. VI hade 1,5 dygn fick vi åka för motor. Annars hade vi bra tryck i seglen. 1822nm. Vi är så stolta över denna tuffa överfart. Men vi är så trygga med våran Alba och med varandra. Tar aldrig onödiga risker och kollar väder noga och resonerar om hur vi ska lägga upp vår rutt. 
Vi har denna gången använt oss av väder tjänst med Chris Parker. Han ser mer än vad vi kanske ser om vädret och hjälper till att lägga upp rutten framåt. Väl investerade pengar tycker vi och rekommenderar denna tjänsten varmt.
 
Vi firar överfarten med bubbel och restaurangbesök med våra vänner Maria och Roger på Aurora. Först får vi till Peters Bar som är ett seglar hängställe. Ett måste när man är här.
 
Vi kommer vara här några dagar för att sedan åka vidare till en annan ö här i Azorerna. Men mer om det kommer senare are. Med det säger vi, Sea ya!!!!