Båten Alba med Robin och Camilla

Vi säger ses igen! Så blir vi som riktiga turister.
Vi säger inte good bye utan see you soon, det känns bättre. Våra fina vänner i Luinga drar vidare för att träffa sina nära och kära. De ska även korsa atlanten innan oss. Smidigt tar de sig ut från marinan och vi vinkar av dem och förbereder oss för att åka till teneriffa.
Så släpper vi tamparna och åker till Teneriffa. ca 21nm (en nautisk mil är 1852 meter). Vi seglar lite försiktigt med revade segel.  Tur va det då det var bra tryck på seglen med god vind. Så fort vi närmade oss land så avtog vinden och vi fick åka in för motor. Såg några som vi trodde var delfiner låg vid ytan. Men efter nära kontakt och google kom vi fram till att det var grindvalar.
Häftigt är det! Film ligger på vår facebook.
Vi kommer fram till Los cristianos. Här ligger vi på svaj. Ett riktigt turistparadis.
Vi får ta dingen in till stranden. Alltid lika spännande, 1 km lång strand och vi som kommer med dingen (jolle) ska dela stranden med solande, dykare, snorklare och badande människor. Vi får dra upp dingen längs kanterna i början och slutet på stranden. Men även det kan irritera den solbadande turist som kommit med flyg. Vi gör vad vi kan för att anpassa oss ändå, och flyttar dingen om så skulle behövas. Nu var vi inte ute för arga solbadande flygturister. Men några amerikanare fick sig en skopa ovett när de kom upp med sin dinge.  Den dagen hade vi strandhäng och vi såg dessa damer peka och hade det som samtalspunkt mest hela dagen. 
 
Nått vi inte sett förut är att det är många unga som gamla som hyr permobil och åker runt på. 
 
Vi träffade ett svensk par som bosatt sig här. De ligger på svaj och arbetar inne i staden. Deras tanke var att göra resan som vi ska göra men fastnade här på teneriffa. Kom även fram en man och frågade om hur vi lever på båten och tanken om vart vi ska ta vägen framåt. Kul med dessa intressanta möten.
 
Vi har fantastiskt väder med över 30 grader värme och 28 i vattnet. Vi går promenader här och kollar in Los cristianos. Los Cristianos har närstan växt ihop med Los Americas. Fint stråk att gå mellan städerna.
 
Vi bestämmer oss för att hyra bil för ett dygn. Det här med att hyra bil är alltid spännande. Vi fick betala 62 euro för en heldag. Vi var hos en agent som förmedlar biluthyrning mm. Vi betala och fick en parkeringsplats som mötes plats för att ta emot bilen. 9.45 stod vi och vänta och det kom en hyrbil. Förut har de velat haft pass och kopierat upp samt en besiktning på hur bilen ser ut innan vi tar nycklarna och åker. Inte denna gången, inte. Vi skrev på papper men ingen besiktning och när vi va klara skulle vi parkera i området och låsa in nyckeln i bagaget. Men men vi tog kort på alla skråmor om det skulle komma nått i efterhand. Faktum är att vi tror vi fick deras skräpbil. Oljelampan indikerade för service och bilen hängde ihop med både tejp, buntband och tanken va tom. 
Så iväg och tanka för att uppleva ön.
 
Vi åker först till Mascadalen. En fantastisk dal med snirkliga vägar. Vägarna byggdes på 1970 talet, innan fanns inga vägar till samhället.
 
Vi susar sedan vidare till vulkanberget Tiede 3715m över havet. Vägen dit liknar ett månlandskap. 
 
Vi kom inte hela vägen upp för det krävs tillstånd att åka upp. Så var det massor med folk som ville åka linbanan upp som är den sista etappen för att vara uppe på toppen. 
 
Vi susar vidare och stannar till på flera ställen efter vägen. Pimpstensöken och vackra vyer.
 
VI har sett att det finns Ikea på ön, och på Ikea finns svenska matvaror. Kaviar är något vi saknat.
 
Det är inte billigt på Ikea på matvaru delen, inte som hemma på vanliga affären. Vi köpte lite grejer till båten. Så hitta vi starkvinsglögg, pepparkakor. Sill och annat köper vi på gran canaria. Men hur va det med kaviaren? ca 60kr/tuben men klart värt! Ska inte överdoseras utan vara sparsamma.
 
Sen tillbaka till båten, låsa in bilnyckeln i bagaget. Kaviaren var bra dyr men här är ölen desso billigare. En pint med öl för 17kr på restauran/bar. 
Här har vi varit en vecka. Vi har varit som turister, solar, badar och snorklar.
 
Men men vi förbereder oss också för atlantöverfarten som är om drygt 1,5 månad. Vi kommer få besök så det är lika bra att jobba lite också.
Kollar in motorn och vattenfilter, kolllar propelleraxelgenomföringen samt underhåll på alla vinschar. Vinsharna behövdes verkligen. Göra rent alla delar för att sedan olja in och pensla i fett så de funkar felfritt. 
 
Pilligt och bara vinscharna tog nästan en heldag att serva.
 
Vi äter oftast hemma, klart restaurangbesök blir det ibland. Men försöker hålla ner kostnaderna och äta hemma. Turistfällorna är lika dyra som att äta hemma. Drinkar kan också va rätt dyrt men inte så dyra som hemma. Vi unnar oss ibland, men sällan.
Vi provar lite olika konserver mm som vi kan ha med till karibien. Karibien är jättedyrt så vi har hört att vi ska bunkra mat i alla skrymsen vi kan få plats med mat, dvs konserver och torrvaror. Så då måste vi prova innan. Som denna bläckfisk i tomatsås. Men NEJ, den kommer inte inhandlas nått mer.
 
Ja vi har det bra, och kommer åka vidare imorgon eller dagen efter det. Vi vet inte då det är vindarna som bestämmer. Mellan öarna är det accelerations zoner som kan vara bökiga att ta sig igenom. Så vi avvaktar till det finns bra tillfälle. Sen då inte stagen är lagade fullt ut så vill vi ta det lugnt, och tid det har vi. 1 december ska vi vara i marinan på Las palmas. Då kommer det vänner, båten ska preppas lagas,  och vi kommer träffa alla andra som ska åka med viking explorers.
 
Med det tackar vi för oss och denna veckan. Vi återkommer snart.
Sea ya!!!
#1 - Anonym

Som ni njuter och har det bra 😊 lycka till med att förflytta er och vad ni är duktiga med allt fix 🤗⛵️Agneta o Jocke

Svar: Tack. Vi försöker ta tillvara på varje dag. ❣️
Båten Alba med Robin och Camilla