Båten Alba med Robin och Camilla

Sista dagarna Porto Santo sen drar vi vidare
Vädret är fantastiskt här i Porto Santo. Vi vill röra oss till Madeira, men det kommer komma oväder och vi blir inte garanterade plats på någon av marinorna. Så vi stannar tills vi vet att vi får en plats. Men det går ingen nöd på oss. Det är varmt och vi solar och badar.
Vi har solceller på båten och har lithium batterier. Men solcellerna räcker inte till riktigt för att ladda upp batterierna. Då drar vi igång motorn. Batterierna laddar upp fort med motorn. Dock blir generatorn lite varm och då krymper kapaciteten på laddningen. Vi for upp på stan och inhandlade en datorfläkt samt en bit rör för att bygga i närheten av generatorn så den hjälper till att kyla. När det ska byggas nått blir det lätt ett kaos i båten.
 Men bra blir det i vilket fall. Till luften kommer från kölsvinet. (Botten av båten)
Vi passar på att tvätta här också. Här är det gratis att tvätta. Vi letade som tusan efter tvättmaskinen. Den befann sig i ett uthus i gamla marin kontoret in och bakom på lagret. 
En hushållsmaskin. Men funka fint. Gratis är gott som man säger.
Kassarna är kön för vems tur det är. Torktumlare fanns ingen men det blåser lite och vi har en båt med många linor på. Som en enda stor torkställning.
 
Vi läste på facebook att det är räkmackans dag. Vi svängde ihop ett par mackor hemma i båten. Var iväg och köpte medium stora räkor på affären. Lite rostat bröd, ägg, dill och majonäs. Jättegott.
 
Milla lyckas få värmeutslag. Termometern visar över 30 på dagarna och 25 på nätterna. Det är varmt i båten. Tur att vi har vårt skeppsapotek. Det var bara att ta till antihistamin tabletter då det klia och blev blåsor på kroppen. Tur var väl det ändå att det kliade så MIlla fick gå upp. Det var när det blåste som värst fick vi ändå gå upp i natten och ta ner soltak och annat som höll på att blåsa sönder. Flera båtar draggade (ankaret släpper) och de fick ankra om. Väldigt få i den hamnen som sov denna stormiga natt.
Vi har varmt väder med blåsigt. Vi tar våra promenader och njuter av att bara vara. 
Vi kollar vädret varje dag. Kikar efter dagar vi kan röra på oss. Det ser ut som det kommer vara varannan dags väder. Vi ringer och mailar marinorna om plats på Madeira. Det är bra här på Porto Santo men vi vill vidare nu och upptäcka nya ställen.
 
Våra vänner från England Luinga, har åkt över till Madeira. Kapten Tom hör av sig om att de pratat med marinan de ligger i om att vi vill komma. Så vips kommer ett telefonsamtal från marina Quinta Do Lorde om att de har en plats åt oss men då måste vi åka idag. Då ovädret kommer med jämna mellanrum så kan de inte hålla platsen till en annan dag. Så sagt och gjort vi packa ihop våra saker och lättar ankar, mot Madeira.
Dock bråkar ankarspelet med oss och vill inte funka fullt ut. Robin vinchar upp kättingen och ankare, så vi kan åka.
Hej då Porto Santo. Tack för oss!
Med den svaga motvind vi hade så motorade vi oss över till Madeira. Det är ungefär 28 sjömil och tar ca 4.5 timmar.
Långa 3 meter vågor till en början och lite stökigare när vi närmade oss Madeira. 
Så när vi åker in så får vi bilder av Tom och Josie på Luinga. De är uppe på en utsiktplats och såg när vi närmade oss land.
 
Självklart såg vi dem på berget, vi vinkade och skickade ett kort tillbaka.
 
Vi kommer in vid 17.30-18.00 det mesta är stängt men ser oss om i hamnen. Det är ett litet ställe finns en affär med kläder, vin och lite förnödenheter och en restaurang/bar.
Vi tar en öl och delar på en pizza på kvällen i den lokala baren. Sitter ute och ser ut över hamnen.
 
 
Vi vaknar på morgonen och går till marin kontoret för att checka in. Kul gammal VHF radio hade de.
Robin börjar plocka isär ankarspelet för att kolla om det går att åtgärda. Troligtvis köper vi nytt då denna är gammalt och har jobbat på bra. Men den är lite rostig och läcker lite olja. Oavsett renoveras den gamla så gott det går till vi finner en ny.
Vi har hittat en liten liten spricka i röstjärn som håller fast förstaget som seglet sitter på . Det är obra, kan man säga då vi inte vill att det ska gå av när vi seglar. Våra vänner på Happy snapper visade att de hade en spricka och kommer laga det här på madeira. Det skulle komma några och titta på det dag. Robin passa på att fråga vad de ansåg om vårat. Så nu ska vi lämna in vårt med och laga upp det. Känns bra.
Det är varmt och skönt. Milla glömde termometern i solen.
 
På eftermiddan kommer oväder med mycket vind. Detta har vi väntat på och det är skönt att ligga i en hamn. Ska även komma oväder på lördag-söndag, men vi har mycket att upptäcka på Madeira. Så imorgon hämtar vi hyrbilen, då börjar äventyret!
Med det säger vi Sea ya!
 
 
 
#1 - Hedman

Man blir ju riktig berest när man följer eran "lilla" tripp :-)
Mycket fint får man se här hemifrån. Tack för att ni delar med er.

Svar: Kul att ni följer. Så bra att reflektera dagarna för oss med. Tack
Båten Alba med Robin och Camilla

#2 - Sån fantastisk resa ni har och så roligt att följa 😍⛵️

Sån fantastisk resa ni har och så roligt att följa er 😍⛵️